НАЦИОНАЛНО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВАТА "ПАНАЙОТ ПИПКОВ"
ПЛЕВЕН

По повод 45 - годишния юбилей през 2005 година, СМУ "П. Пипков"
е трансформирано в НУИ, като през 2006-2007 учебна година
е направен и първия прием на ученици в новата специалност
"ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО".

Посвещавам тази страница от моя сайт на своите талантливи възпитаници!


  
  ЗА НАС ГАЛЕРИЯ ПРОЕКТИ  
 
 
     
 

Плевенско и унгарско училище в съвместен проект

 
  Написано от Радослав ХРИСТОВ Вестник "Посредник" Сряда, 07 Юли 2010  
  Маргарита Гаврилова  
  За четвърти пореден път Академията на централноевропейските училища със седалище Виена обяви конкурс, в който участват училища от цяла Централна Европа. Темата тази година е “Не на насилието в училищата”. Със съвместен проект в настоящото издание конкурса ще се представят артучилището от град Кечкемет, Унгария и Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” - Плевен, избрано за партньор на унгарците. Кандидатствахме по интернет и от 138 проекта бяха одобрени 45, като единият е нашият, разказа за “Посредник” Маргарита Гаврилова, която е ръководител на проекта и преподавател по английски език в НУИ “Панайот Пипков”. Името на проекта, с който ще участват двете училища е “Try walking in my shoes”, преведено на български “Опитай се да се поставиш на мое място”. Целта е участниците да се опознаят, да открият конфликтни ситуации в своето ежедневие и заедно да преодолеят тези проблеми, използвайки средствата на изобразителното изкуство. Проектът протича в няколко фази за половин година, като началото ще бъде поставено през октомври. Парите за участие на всички училища, спечелили проекти, се отпускат от Академията на централноевропейските училища. Първоначално аз и един от учениците, които ще вземат участие, ще посетим Словакия, където ще бъде организирана среща на представители от училищата, спечелили проекти, сподели Маргарита Гаврилова. След това плевенската група ще посети Унгария, а в началото на другата година унгарските ученици ще дойдат в Плевен. Съвместната дейност ще се изразява в създаване на картини, комикси и най-любопитната част - перефраза на шедьовър на изобразителното изкуство, свързан с насилието. На финала на проекта - през март догодина, ще бъде представена изложба, която ще включва всичко, което е било направено през тези месеци. Ще бъде проведена и заключителна среща, която отново ще събере представители на всички училища.  
 
 
 

Възпитаник на НУИ с приз в национален конкурс

  
  Написано от Радослав ХРИСТОВ Вестник "Посредник" Вторник, 06 Юли 2010  
  Пореден повод за гордост има Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. От 28 юни до 2 юли в столицата се проведе Национален младежки конкурс за изящни и приложни изкуства, организиран от Министерството на културата. В категория “Графика” на второ място е класиран възпитаникът на НУИ “Панайот Пипков” - деветокласникът Владимир Божидаров Монов с учител по графика Пламен Пенов. По регламент всеки от участниците е представил в конкурса по една своя работа, като Владимир е участвал с “Натюрморт”, изпълнен в техниката суха игла. На първо място в тази категория е класирана Карина Самер Зидан - НУИИ-София, а на трето - Евелина Атанасова Пирнарева от НХГ-Пловдив. За успеха си плевенският ученик е получил грамота и едногодишна стипендия в размер на 1440 лв. Наградите са били връчени на официална церемония от заместник-министъра на културата Митко Тодоров, който е открил и изложба с произведенията на младите творци. Той е пожелал на добър час на талантливите участници и още повече участници в конкурса през следващата година.
В Националния младежки конкурс за изящни и приложни изкуства тази година са взели участие със свои произведения 220 ученици от 13 от училищата по изкуствата от цялата страна на възраст от 14 до 17 години. Това разказа за “Посредник” преподавателят в НУИ - Валентин Асенов, който е придружавал Владимир в София. Присъдени са 39 награди в 13 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, художествена дърворезба/мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, рекламна графика/графичен дизайн, детски играчки, иконопис, пространствен дизайн/аранжиране, промишлен дизайн, театрален, кино и телевизионен декор.
 
 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ИЗЯЩНИ И ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА ЗА 2010 г. БЯХА НАГРАДЕНИ ОТ ЗАМ.-МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА МИТКО ТОДОРОВ С ЕДНОГОДИШНИ СТИПЕНДИИ
повече по темата тук