Днес от 17 часа с представяне на изложбата “Ученици и класици” в реконструираното пространство на бившия училищен стол на Музикалното училище в Плевен ще бъде открита и осветена галерия “Идея”. Плевенчани помнят, че галерия с това име съществуваше до 2000 г. във фоайето на зала “Катя Попова”, а идеята за възобновяването й е на художника и преподавател в НУИ “Панайот Пипков” - Пламен Пенов.
   Тъй като имах щастието да бъда поканен като преподавател по изящни изкуства в това училище, реших да трансформирам прилежащото пространство на бившия стол в една галерия, която да се казва “Идея”, т.е. не просто да оживя подземието, а да реставрирам онази наша “Идея”, която съществуваше допреди 10 години. Това сподели за “Посредник” Пламен Пенов. Така учениците ще имат собствена галерия, в която със свои творби ще участват и гостуващи художници. Мисля, че мястото на галерия “Идея” е точно в НУИ “Панайот Пипков”, още повече, че през тази година училището чества 50-годишен юбилей, което за мен беше допълнителен стимул за откриването на това творческо пространство, разказа Пламен Пенов.
   Мислълта за това начинание се родила в края на миналата година. Споделих плановете си с моя приятел Иван Велчев - Йово и тогава той ми каза, че се захващам с нещо непосилно, но благодарение на моя работохолизъм и зелената светлина, дадена ми от директора на училището - Жечка Димитрова, нещата се случиха. Още когато стартирахме начинанието, казах на г-жа Димитрова, че ако не успея да направя ренесанс в училището, ще направя революция, но това, което съм замислил, ще се случи, казва с усмивка художникът. Не виждам за какво друго може да се използва това пространство. Сега ще имаме чудесната възможност тук да каним фактори в областта на изящните изкуства не само от България, но и от чужбина, от които нашите ученици да могат да се учат, допълва той. Освен това в галерията място ще намират и творбите на ученици от НУИ “Панайот Пипков”, създадени при участието им в различни пленери.
   Първата експозиция носи името “Ученици и класици”. Освен творби на възпитаниците на НУИ, гостите на изложбата ще видят работи на изтъкнати родни графици. Сред тях личат имената на проф. Румен Скорчев, Владимир Чукич, Иван Нинов, Христо Градечлиев, Юлиан Йорданов, известен като “краля на екслибриса”. Графиките са от личната колекция на Пенов. Идеята на плевенския художник е изложбите в новата галерия да се редуват през месец-месец и половина, като за една календарна година да бъдат показани поне десет експозиции.
 

Вестник  "Посредник" Написано от Радослав ХРИСТОВ 
Четвъртък, 11 Май 2010 

   
   
     С водосвет във вторник официално беше открита галерия “Идея”. Възроденото след 10-годишно прекъсване експозиционно пространство, което преди се помещаваше във фоайето на зала “Катя Попова”, сега е на мястото на реконструирания бивш училищен стол на НУИ “Панайот Пипков”. Идеята за възраждането е на художника и преподавател в училището Пламен Пенов. След повече от половин година работа мечтата му намери реализация, а гости на откриването бяха редица плевенски творци, възпитаници и преподаватели от НУИ “Панайот Пипков”.
   Поздравление за откриването на галерията прочете председателят на Дружеството на художниците в Плевен - Сашо Камбуров. Чудесно е, че първата изложба в галерия “Идея” се нарича “Ученици и класици”, сподели той. Колкото и странно да звучи тези понятия имат силна взаимовръзка - всички класици дълги години са били ученици, насърчавани от своите учители и откриващи себе си по дългия път на усъвършенстването. Били са и са откриватели и това разбира се е свързано с много труд, положен във времето. Пожелавам на всички ученици да минат по този път, за да могат след години да са от другата страна - на майсторството, което е присъщо на класиците, обърна се Сашо Камбуров към възпитаниците на училището домакин.
На първата експозиция гостите имаха възможност да се докоснат до таланта на учениците от школото, а така също и до майсторството на изявени наши графици като проф. Румен Скорчев, Владимир Чукич, Иван Нинов, Христо Градечлиев, Юлиан Йорданов и др.
 

Вестник  "Посредник" Написано от Радослав ХРИСТОВ 
Четвъртък, 13 Май 2010